flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники проєктів міжнародної технічної допомоги у сфері правосуддя обговорили проєкт ЗУ «Про медіацію»

05 червня 2020, 16:40

03 червня 2020 року в режимі онлайн відбулася чергова зустріч представників проєктів міжнародної технічної допомоги у сфері зміцнення верховенства права, організована за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя».

Під час зустрічі Олександр Олійник, директор Директорату правосуддя та кримінальної юстиції Міністерства юстиції України, розповів про зусилля в напрацюванні регуляторної бази для впровадження медіації в Україні у світлі проєкту Закону України «Про медіацію» (№ 3504), підготовленого робочою групою Міністерства юстиції України та зареєстрованого в Парламенті 19 травня поточного року.

Проєкт Закону покликаний закріпити на законодавчому рівні можливості проведення процедури медіації, яка полягатиме в добровільному позасудовому врегулюванні спору шляхом переговорів між його сторонами за допомогою медіатора. Фізичні та юридичні особи зможуть звернутись до медіатора для проведення медіації як до звернення до суду, так і під час судового провадження або під час виконання рішення суду.

У разі прийняття вказаного закону, судді отримають можливість встановлювати медіабельність спору та інформуватимуть сторони про переваги та порядок звернення до медіатора, що, на думку експертів, розвантажить судову систему та забезпечить більш ефективний судовий захист.

Перед учасниками заходу також виступила Луіза Романадзе, президент Української академії медіації. Вона розповіла про передумови та подальші кроки прийняття Закону України «Про медіацію», а також про підготовку медіаторів, самоврядування та взаємодію з органами державної влади.

Вищу кваліфікаційну комісію суддів України на зустрічі представила головний спеціаліст відділу правової та нормотворчої роботи юридичного управління секретаріату Комісії Олександра Гунченко.

Довідково:

Програма реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) працює в Україні
з жовтня 2016 року.

Мета програми – надання підтримки судовій владі, уряду, парламенту, громадянському суспільству та народу України у здійсненні судової реформи.

 

За повідомленням пресслужби ВККСУ