flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Очільники органів судової влади України, народні депутати України та міжнародний експерт відвідали місцеві загальні суди Закарпатської області

24 серпня 2022, 15:26

17-18 серпня 2022 року очільники органів судової влади України, народні депутати України та міжнародний експерт ознайомилися з роботою місцевих загальних судів Закарпатської області.

У поїздці взяли участь Голова Верховного Суду Всеволод Князєв, Голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков, Голова Ради суддів України Богдан Моніч, т. в. о. Голови Служби судової охорони Олег Білецький, голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Денис Маслов та члени комітету народні депутати України Павло Павліш, Сергій Демченко, Роман Бабій та Максим Дирдін, головна національна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС "Право-Justice" Поліна Лі. Гостей супроводжували голова Закарпатського апеляційного суду Ганна Фазикош, начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Закарпатській області Олександр Кошинський, керівник обласної прокуратури Володимир Говоруха.

 

У ході робочого візиту, зокрема, делегація ознайомилася з технічним станом приміщень та матеріально-технічним забезпеченням, умовами роботи чотирьох місцевих загальних судів області, на базі яких, згідно проєкту оптимізації мережі місцевих судів, заплановано утворення окружних судів області.

Мукачівський міськрайонний суд, який розташовано в двох приміщеннях і має досвід організації роботи суду в таких умова:

 

 

                                                               

Берегівський районний суд, приміщення якого не відповідає вимогам  для відправлення правосуддя:

 

 

 

Хустський районний суд, приміщення якого має всього один зал судових засідань на 9 суддів і є третім за штатною чисельністю суддів в області:

       

Окрім того, делегація ознайомилася з ходом будівництва нового приміщення для Хустського районного суду.

 

 

 

 

Ужгородський міськрайонний суд, який є найбільшим за штатною чисельністю суддів в області та має найбільше навантаження на одного суддю:

Під час відвідування судів начальник управління Олександр КОШИНСЬКИЙ представив учасникам делегації шляхи вирішення питань забезпечення судів, на базі яких планується утворити окружні суди, належними приміщеннями. Зокрема, презентовано проекти реконструкцій з добудовами приміщень для Мукачівського, Ужгородського міськрайонних судів та Берегівського районного суду, після реалізації яких новоутворені окружні суди будуть мати можливість розміщуватися в одному приміщенні відповідно до вимог ДБН.

Також представницька делегація відвідала Іршавський районний суд, який на думку голови Комітету з питань правової політики Верховної Ради України Дениса Маслова,  є прикладом того, як можуть виглядати сучасні суди, якщо ефективного використовувати державні кошти.

 

Очільники судової гілки влади та народні депутати України ознайомилися також з умовами роботи Закарпатського окружного адміністративного суду та територіального управління Державної судової адміністрації України в Закарпатській області.

 

У ході візиту обговорювались важливі питання та проблеми, з якими можуть зіткнутися суди в процесі оптимізації. Також одним з важливих до обговорення постало питання фінансування судової системи в сучасних реаліях.