flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Питання оптимізації мережі судів у центрі уваги ключових стейкхолдерів

17 вересня 2024, 11:17

У Києві відбулося засідання круглого столу на тему «Оптимізація мережі судів: поточний стан, виклики та перспективи». Захід, який об’єднав широке коло фахівців, організований Проєктом ЄС «Право-Justice».

Участь у обговоренні різних аспектів майбутніх змін у мережі місцевих загальних  судів взяли представники судової влади – Верховного Суду, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України та її територіальних управлінь, судді місцевих і апеляційних судів; представники Офісу Президента України, народні депутати з профільного правового комітету, міжнародні експерти, експерти Проєкту ЄС «Право-Justice», представники громадськості.

Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик висловив вдячність Проєкту ЄС «Право-Justice» за організацію професійного обговорення надзвичайно важливого для діяльності судової влади питання. Наголосив на потребі обміну думками щодо певних напрацювань та пропозицій.

Голова ВРП підкреслив, що оптимізація мережі місцевих загальних судів є складовою судової реформи, проведення якої є однією з найважливіших умов просування України на шляху європейської інтеграції. «Ми маємо виважено підійти до вказаного питання, врахувати всі реальні ризики, специфіку кожного регіону та обсяги необхідних ресурсів. Тому поодинці, самостійно ні законодавець, ні органи судової адміністрації усіх питань не вирішать. У цій справі потрібен системний комплексний підхід, спільні дії. В тому числі внесення змін до законодавства щодо територіальної підсудності справ», - сказав він.

Григорій Усик зауважив, що слушною є пропозиція щодо проведення оптимізації мережі місцевих загальних судів у окремій області, оскільки запровадити нову мережу судів одномоментно на всій території України під час війни надзвичайно складно.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Денис Маслов підкреслив, що для досягнення позитивного результату до процесу оптимізації мережі місцевих загальних судів треба підходити надзвичайно обережно, тим більше під час воєнного стану. Необхідно до найменших деталей пропрацювати всі процеси, а не просто укрупнити суди. На його думку, за нинішніх умов, враховуючи безпековий чинник, доцільно розпочати процес оптимізації у межах однієї конкретної області і на пілотному проєкті опрацювати всі можливі проблемні моменти та виклики. Зокрема питання матеріально-технічного, програмного забезпечення судів, логістики справ, виплат суддям та працівникам апаратів у разі переведення чи звільнення з попереднього місця роботи, конвоювання та інше. Для вирішення всіх проблем має бути синергія з органами місцевого самоврядування, об’єднаними територіальними громадами.

Він зазначив, що робоча група в межах правового комітету разом з представниками суддівського корпусу, прокуратури, Нацполіції підготувала мапу судів, яка запропонована на розгляд Офісу Президента. «Сподіваюся що у підсумку приймемо правильні рішенні і зможемо забезпечити їх імплементацію», - зазначив парламентар.

Заступниця керівника Офісу Президента України Ірина Мудра поінформувала, що наразі йде робота над оновленням Стратегії розвитку системи правосуддя. Одним з ключових заходів для досягнення стратегічної цілі «Покращення доступу до правосуддя» проєкту Стратегії визначено перегляд мережі місцевих загальних судів з урахуванням адміністративно-територіальної реформи, економічної обґрунтованості, кількості звернень до суду та необхідності забезпечення оптимальних умов доступу до правосуддя для членів територіальних громад.

Вона наголосила на важливості напрацювання за результатами фахових обговорень чіткого плану і дорожньої карти заходів з оптимізації мережі місцевих загальних судів, яка б дала змогу перейти до практичних дій для вирішення цього питання.

Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко зазначив, що реформування мережі судів покликане допомогти забезпечити належний розгляд справ та судовий контроль в умовах кадрового дефіциту в судах. «Оптимізована мапа місцевих судів дозволить не лише привести суди у відповідність до вимог територіального устрою, але й забезпечити ефективний судовий контроль та надання судових послуг попри брак суддів у місцевих та апеляційних судах», - підкреслив Станіслав Кравченко.

Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Андрій Пасічник підкреслив, що оптимізація мережі судів – це не самоціль. «Ми акцентуємо на цьому питанні увагу для того, щоб забезпечити доступ громадян до правосуддя», - наголосив він. Голова ВККСУ звернув увагу, що не менш важливими залишаються питання кадрового забезпечення судів, зокрема добору нових суддів.

Голова Закарпатського апеляційного суду Ганна Фазикош зазначила: «Рівномірний розподіл навантаження, модернізація судової інфраструктури та диджиталізація сприятиме дотриманню розумних строків розгляду справ, що своєю чергою покращить рівень доступу громадян до правосуддя». Вона разом з керівником ТУ ДСА України в Закарпатській області Олександром Кошинським представила пілотні проєкти укрупнення судів Закарпатської області. Також був представлений концепт укрупнення судів Львівської області.

Т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України Максим Пампура вважає, що реформа місцевих загальних судів має позитивно вплинути на вирівнювання навантаження на суддів, оптимізувати витрати з державного бюджету, привести мережу судів у відповідність до адміністративно-територіального поділу та позбутися радянських назв судів.

Керівник відділу «Належне управління і верховенство права» Представництва Європейського Союзу в Україні Асьєр Сантільян Лузурьяга нагадав, що одним із основних завдань України на шляху до ЄС є забезпечення належного доступу до правосуддя. Невід'ємна складова цих зусиль – перегляд мапи судів в Україні, особливо зважаючи на виклики, пов’язані з воєнним часом. «Доступ до правосуддя має бути забезпечений на всій території України, а також відповідати поточним вимогам і потребам», - підкреслив він. На його думку, оптимізація мережі судів має забезпечити оптимальний розподіл фінансових ресурсів на потреби судової влади та гарантувати належну якість здійснення правосуддя.

Учасники форуму ознайомилися з іноземним досвідом оптимізації системи місцевих загальних судів на прикладах Литви, Фінляндії і Польщі.